SLUIT MENU

Verjongen tijdens de vergrijzing: zo doet de overheid dat

De overheid trekt steeds meer jonge medewerkers aan, onder andere door te investeren in traineeships. HR-expert Mariët van Deventer van Compagnon legt uit waarom dat zo goed werkt, wat er beter kan en wat jij ervan kunt leren.

Terwijl de beroepsbevolking over het algemeen vergrijst, verjongt de overheid. De gemiddelde leeftijd van ambtenaren daalt sinds 2017 flink. Toen was de gemiddelde medewerker nog 47,5 jaar, in 2022 is dat 45,8 jaar. Ja, dat is nog steeds hoger dan de gemiddelde leeftijd van de algehele beroepsbevolking (43,1 jaar in 2023), maar de twee getallen groeien naar elkaar toe. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse beroepsbevolking stijgt namelijk. 

Populariteit van het rijkstraineeship

Daar kunnen andere organisaties iets van leren. Tijdens mijn werk als teammanager Overheid recruitment en HR-dienstverlening bij Compagnon ontdekte ik dat het rijkstraineeship enorm populair is. Zo populair, dat er lang niet voor alle jongeren plek is. Ook daar maakt de overheid gebruik van. Vorig jaar hebben recruiters de kandidaten die het net niet zijn geworden, benaderd voor reguliere vacatures. Zo is het gelukt om nog meer jonge, talentvolle kandidaten aan te nemen. Daar zal menig bedrijf jaloers op zijn.

Wat maakt het traineeship zo aantrekkelijk? Ten eerste is de overheid op zich een interessante werkgever voor de nieuwe generatie. Jongeren vinden het namelijk belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Bovendien zijn er veel kansen om door te groeien bij de diverse ministeries. En het allerbelangrijkste is de mogelijkheid om gelijktijdig te leren en te werken. Rijkstrainees krijgen volop begeleiding en doen ervaring op bij meerdere afdelingen.

Traineeship voor HR-professionals

Veel hbo- en wo-afgestudeerden hebben moeite om een rol te vinden die naadloos aansluit op hun studie. Neem bijvoorbeeld jonge HR-professionals. Zij hebben tijdens hun studie geleerd analytisch met een organisatie mee te denken, maar zonder werkervaring kunnen zij niet aan de slag in een rol die past bij dat kennisniveau. Natuurlijk is het belangrijk om eerst praktische ervaring op te doen, maar om door te groeien hebben jongeren ook begeleiding nodig.

Ook voor de overheid zijn er nog uitdagingen, bijvoorbeeld als het gaat om die jonge HR-professionals. Het huidige traineeprogramma is nog niet geschikt voor die doelgroep, terwijl het Rijk en de ministeries deze jongeren hard nodig hebben. Daarom beginnen wij van Compagnon in september een speciaal HR-traineeship. Dit wordt een springplank naar een HR-adviesrol binnen de overheid.

Na de onboarding doen de trainees praktijkervaring op bij diverse overheidsorganisaties. Tegelijkertijd volgen ze een geaccrediteerde opleiding tot HR-businesspartner bij het HR-Ontwikkelhuis. Daarmee proberen we een brug te slaan tussen theorie en praktijk.

Investeren in opleiding en begeleiding

Wie ambitieuze jonge mensen wil binden en boeien, moet dus investeren. Een goede onboarding en interne opleiding zijn belangrijk. Met goede coaching maken jongeren zich die praktijkervaring snel eigen. Zo kunnen ze doorgroeien naar de rol die ze ambiëren.

Verder zie ik bij veel organisaties dat het heel waardevol is als meerdere generaties samenwerken. Het zorgt voor een andere dynamiek en nieuwe inzichten. Maar voor goede begeleiding moet je dus tijd vrijmaken, zonder te veel in te boeten op het dagelijks werk. Dat is een uitdaging. De verleiding is groot om toch maar iemand aan te nemen met meer ervaring. Maar wie nu investeert in jong talent, kan in de toekomst productiever zijn.

Mariët van Deventer is al ruim 15 jaar werkzaam binnen HR en recruitment, waarvan 10 jaar bij Compagnon. Als Teammanager Overheid bij Compagnon verdiept zij zich in trends en vraagstukken op het gebied van HR en recruitment en samen met haar team adviseert en ondersteunt zij overheidsorganisaties op dit vlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *