SLUIT MENU

Meer zicht op de HRTech-volwassenheid van je organisatie

In een serie workshops gaat Thomas Vos HRTech-expert en partner bij Crowe Foederer, in op de vraag hoe je de HRTech-volwassenheid van je organisatie kunt vergroten. We gingen alvast met Thomas in gesprek over dit onderwerp: “Technologie alleen is niet genoeg. Naast de tech-oplossingen zelf, zijn ook de processen, het team en de User Experience belangrijk.”

“HRTech krijgt een steeds belangrijkere rol in organisaties”, zegt Thomas Vos, HRTech-expert en partner bij Crowe Foederer: “Er is in de markt een toenemend bewustzijn dat technologie op allerlei terreinen kan helpen, denk maar aan het binnenhalen en ontwikkelen van talent. Tech wordt steeds vaker ingezet rondom issues als het re-skillen en opleiden van mensen. In deze tijd van schaarste zijn dat natuurlijk enorm belangrijke issues en HRTech kan daar een katalysator in zijn. Vanwege dat strategische belang zie je dat er meer aandacht en geld komt om met HRTech aan de slag te gaan. En ook geavanceerde toepassingen op het gebied van data en business cases rondom AI ontwikkelen zich in rap tempo.”

Snelle veranderingen

Worden organisaties ook nerveus van die snelle veranderingen?

“Ik zie niet echt dat ze nerveus worden. Ik zie vooral enthousiasme en veel verschillende initiatieven. Organisaties willen het echt omarmen, maar de ‘hoe’-vraag bestaat nog wel. We moeten de ontwikkeling nog doormaken van de probeer-fase naar een gedegen strategie en visie op het gebied van HRTech, data en het gebruik en toepassing van AI.”  

We moeten de ontwikkeling nog doormaken van de probeer-fase naar een gedegen strategie en visie

Je hebt meegewerkt aan het HRTech-volwassenheidsmodel dat door Crowe Foederer en HRTechReview is ontwikkeld, en je gaat dat ook bespreken in je workshop. Gebruik je dat model al in je eigen werkpraktijk?

“Jazeker. Ik adviseer organisaties bij de keuze, implementatie en optimalisatie van HRTech en ik heb het volwassenheidsmodel al veelvuldig gebruikt om te kijken waar organisaties staan in hun eigen volwassenheid. We gebruiken het model dan om te kijken ‘waar staan we nu, en waar willen we naartoe’.  Dat is heel waardevol, want het geeft ook aan welke stappen je moet zetten. Stel bijvoorbeeld dat de processen op orde zijn, maar aan de teamkant is nog te weinig kennis, of de datakant is onvoldoende ontwikkeld, dan kun je duiden met welke thema’s je intern een slag moet maken. Organisaties kunnen het volwassenheidsmodel echt als roadmap gebruiken. En dat werkt zowel bij kleine als bij grotere organisaties.

Jij geeft vaak advies aan middelgrote organisaties. Wat zijn in dat segment de grootste uitdagingen?

“Die uitdagingen zitten vooral aan de team- en datakant. Je ziet vaak dat ze aan de slag willen met data en AI en de verdere inrichting van systemen, maar de technische kennis is nog minder ontwikkeld. Bij grote corporates werken gespecialiseerde HRTech-consultants vaak intern; minder grote organisaties hebben die expertise niet in huis. Vaak wordt het bij HR gbelegd. Dat is niet per se verkeerd, maar het is dan wel belangrijk dat ze goede partners om zich heen verzamelen.”  

Transformatiekracht

Wat zijn jouw verwachtingen met betrekking tot de ontwikkelingen van de markt op het gebied van HRTech-volwassenheid?

“Het tempo waarin de markt volwassener wordt zal vooral worden bepaald door transformatiekracht en het zal versneld worden door demografische ontwikkelingen. De jongere generatie die is opgegroeid in een digitale wereld adopteert technologische innovaties sneller en die generatie gaat steeds meer de arbeidsmarkt domineren.

Een andere factor die het tempo zal bepalen is het hele change management-vraagstuk. Technologie alleen is niet genoeg. Naast de tech-oplossingen zelf zijn ook de processen, het team en de User Experience belangrijk. Uiteindelijk is de grote vraag of de mensen ook echt met die nieuwe tools en oplossingen gaan werken. Dat gaat dus echt om organisatieverandering en adoptie van de nieuwe werkwijze.

Samensmelting HRTech en WorkTech

Als het om de richting van de ontwikkelingen gaat verwacht ik dat we steeds meer een samensmelting gaan zien tussen HRTech en WorkTech, tussen HR-oplossingen en samenwerkingsoplossingen. Ik denk dat die dingen steeds meer gaan versmelten en daar zie ik ook de kracht van tech; die versmelting kan tot veel meer efficiency leiden. Denk bijvoorbeeld aan hybride werken en softwareoplossingen die koppelingen tussen HR-tools en Teams mogelijk maken.”

Jij gaat samen met de NVP een workshop geven over HRTech-volwassenheid en het HRTech-volwassenheidsmodel dat Crowe en HRTechReview samen hebben ontwikkeld. Waarom moeten mensen die workshop volgen?

“Het lijkt me heel mooi om samen met de deelnemers aan de workshop te kijken hoe het gesteld is met de volwassenheid binnen hun organisatie. We kunnen gaan duiden hoe je het model kunt gebruiken en hoe je het in je eigen organisatie kunt plotten. Op die manier krijg je een beter zicht op de vraag waar je nu staat en welke stappen je concreet kunt gaan zetten om je organisatie volwassener te maken.”


Workshop HRTech-volwassenheid: hoe zet je stappen in jouw organisatie? 

Op 27 juni organiseert de NVP samen met Crowe HR Services een workshop over HR-technologie. Thomas Vos gaat tijdens deze workshop in op de mogelijkheden, uitdagingen en concrete aandachtspunten bij het inzetten van HRTech in je organisatie. 

Schrijf je hier in voor de workshop


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *