"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Louis van Gaal geeft HR-professionals lessen over talentontwikkeling: “Dicht bij jezelf blijven”

Een masterclass van (oud) bondscoach Louis van Gaal over talentontwikkeling, ambitie en jezelf zijn voor 450 professionals in het Evoluon in Eindhoven. Welke lessen kun jij hier als professional uithalen?

16 mei | Evoluon Eindhoven | 15.00. Opgewonden geroezemoes in de zaal als meer dan 450 nieuwsgierige gasten binnendruppelen voor de Masterclass van (oud) bondscoach Louis van Gaal. Een masterclass die gaat over talentontwikkeling, ambitie en jezelf zijn. Allemaal cruciale aspecten in zowel sport als in het werkzame leven.

Louis van Gaal is het gezicht van Crowe in de campagne ‘à la Louis’. Dagvoorzitter Anne-Greet Haars gaat met hem in gesprek, waarbij er ook vragen gesteld mogen worden door het in grote getalen aanwezige publiek.

Jezelf zijn – authenticiteit

‘Dicht bij jezelf blijven’, dat is het advies dat Louis van Gaal voor de zaal heeft. Hij vertelt dat hij zelf altijd dezelfde is gebleven in persoonlijkheid en karaktereigenschappen, maar zichzelf altijd heeft geëvalueerd en zich daardoor steeds ontwikkeld heeft. Als jongste van 9 kinderen is hij streng opgevoed. Met name door zijn vader. “Toen ik 11 jaar was, overleed mijn vader en was mijn moeder de belangrijkste persoon in mijn leven”. Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heeft hij veel geleerd over zichzelf en over de manieren waarop je een boodschap goed overbrengt aan anderen. Samen met de normen en waarden en de structuur in de opvoeding, die hij van huis uit meekreeg, heeft hij hieruit het totale mensprincipe gedestilleerd. 

Louis werkt met 1 A4 met vaste regels, die hij bij de start van een voetbalseizoen in een gesprek over regels, normen, waarden en structuur bespreekt met zijn spelers in het team. De spelers moeten deze A4 ook allemaal ondertekenen en naleven en worden hierop aangesproken. “Ik sta open voor alle ideeën van de spelers maar ze moeten wel binnen mijn visie passen. Het lijkt mij dat het zo ook in het bedrijfsleven werkt?”.

Ik sta open voor alle ideeën van de spelers maar ze moeten wel binnen mijn visie passen. Het lijkt mij dat het zo ook in het bedrijfsleven werkt?

Uit het publiek komt de vraag: ‘heb je tips en adviezen om jezelf te blijven op een plek waar niet dezelfde normen en waarden zijn als waarmee je bent opgegroeid?’  Louis’ antwoord is helder: “ik vind dat je authentiek moet zijn. Jij hebt gekozen voor een omgeving. Deze omgeving bepaalt in hoge mate hoe jij je moet gedragen. Als dit je niet aanstaat, dan moet jij weggaan. Als dat niet kan door bijvoorbeeld financiële zaken, dan moet het bedrijf die beslissing nemen. Net zoals voetbalclubs dat ook moeten doen. Authentiek ja, maar je moet je wel aanpassen aan de cultuur en visie van het bedrijf waarvoor je werkt.” 

Talentontwikkeling

“De kleedkamer moet ieder jaar weer opgeschud worden”, is een ander advies van Louis aan de deelnemers. Volgens Louis is de kleedkamer een hele belangrijke plek. Daar dagen de jonge, talentvolle spelers met honger om prestaties te leveren, de oudere en meer gesettelde spelers uit. Zorg voor een goede opleiding/ jong talent dat de gevestigde orde wakker houdt. Dat geldt ook voor teams in organisaties. Wissel jonge spelers en oudere spelers eens van plek en zie wat er gebeurt.

Vanuit het publiek komt de vraag: ‘welke strategie heeft u gebruikt om talent te herkennen en ontwikkelen?’  Louis vertelt: “Ik kijk als coach naar de kwaliteiten van een speler en weet wat mijn selectie nodig heeft. Ik weet hoe iemand moet gaan functioneren binnen het tactisch raamwerk van mijn visie. Maar ik kijk ook naar wat voor mens jij bent naast jouw voetbalkwaliteiten. Je moet je kwaliteiten wel willen inzetten op het juiste moment. Talentontwikkeling is vertrouwen hebben in de kwaliteiten van de speler en in zijn menszijn. Daarom heb ik altijd eerst een persoonlijk gesprek met iedere nieuwe speler voordat hij doorgaat naar de financieel directeur voor afspraken. De mens die je bent is net zo belangrijk als het talent dat je bezit.”

De mens die je bent is net zo belangrijk als het talent dat je bezit.

Teamvorming

Een leidinggevende in een organisatie weet wat een bedrijf of een team nodig heeft en kan de juiste mensen selecteren door te kijken of het talent en de mens past binnen de visie en het tactisch plan dat het team moet uitvoeren. Het team staat altijd boven het individu. In de voetbalwereld is het lastig om een team te vormen met vedettes en jonge spelers die zich nog waar moeten maken en daarom alles willen geven. Dit geldt ook voor teamvorming binnen bedrijven. 

“Accepteer nooit een gemiddeld team”, aldus Louis. Heldere feedback is belangrijk. Hij spreekt tijdens de tactische overleggen in de kleedkamer individuen aan op hun prestatie in het team en helpt de spelers om zichzelf te verbeteren. Iedereen krijgt van hem een tweede kans. Als een speler zich dan alsnog niet ontwikkelt, dan moet de speler weg. Maar dat weet de speler dan zelf ook. 

Een team presteert goed in een veilige omgeving. Het A4 van Louis met heldere afspraken over regels, normen, waarden en structuur is hierin belangrijk. “De eerste zes maanden zijn vaak een hel voor zowel de spelers als voor mijzelf, maar na zes maanden vindt iedere speler de regels prettig omdat ze veiligheid en structuur bieden.” Organisaties hebben ook baat bij heldere regels en duidelijke afspraken, zodat er een veilige werkomgeving ontstaat voor een team.

De eerste zes maanden zijn vaak een hel voor zowel de spelers als voor mijzelf, maar na zes maanden vindt iedere speler de regels prettig omdat ze veiligheid en structuur bieden.

Ambitie

“Wereldkampioen, dat is een persoonlijke ambitie.” Ambitie moet je volgens Louis altijd uitspreken. Je moet zelf doelen stellen en daarnaartoe werken, want dit proces realiseer je nooit van de een op de andere dag. Je moet wel kijken naar de kwaliteiten van je spelers om ambitie te kunnen realiseren. De belangrijkste spelers in een team zijn de creatieve spelers. Die moet je zoveel als mogelijk hun gang laten gaan, anders scoor je geen doelpunten. Dat is ook belangrijk in de samenstelling van een succesvol team binnen organisaties. 

Op een vraag uit het publiek over ambitie en het stellen van doelen, heeft Louis een helder antwoord. “Doelen stellen is prima, maar ze moeten wel bij je passen. Blijf altijd dicht bij jezelf. En kijk in welke omgeving je dat doet.” Daar zit volgens Louis de crux.  

Louis sluit zijn Masterclass af met een samenvattend advies aan de zaal: “Dicht bij jezelf blijven, dat vind ik belangrijk. Maar stel je ook open voor de cultuur en de omgeving waarin je verkeert. Ga weg als dit niet past.”

Nog een allerlaatste prangende vraag uit het publiek: ‘worden we Europees kampioen?’ Louis kan hier nog niets over zeggen. Er zijn nu veel competities en veel voetballers zijn daardoor geblesseerd, moe en niet fit. Het gaat erom of iedereen fit is en dat geldt met name voor de creatieve spelers. Alleen als zij fit zijn, is er kans om kampioen te worden. Een mooie vertaling naar bedrijven en organisaties is dan ook snel gemaakt: fitte werknemers, die goed in hun vel zitten en de ruimte krijgen voor hun creativiteit, leveren een cruciale bijdrage aan de topprestatie van een team. Een leidinggevende (coach) heeft hierin een cruciale rol. “Het ontbreken van teamspirit ligt altijd aan de coach, aldus Louis.

Lisa Wouters was de afgelopen 7 jaar algemeen directeur van een middelgrote HR-organisatie en onderneemt nu met haar tekstbedrijf Liesje Schrijft!. Ze deelt visie en mening over de arbeidsmarkt, werk, onbenut arbeidspotentieel en vrouwen & werk delen via columns en interviews op HRMorgen. Daarnaast adviseert ze partners van HRMorgen over hun contentstrategie. Naast haar werk voor HRMorgen en de andere titels van ZiPmedia, is Lisa actief als tenderschrijver, strategisch adviseur en schrijft ze samen met Judith Caanen een boek over vrouwen, tobben en werk dat in januari 2025 in alle (online) boekenhandels beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *