SLUIT MENU

Cao-lonen stijgen harder dan tarieven zzp’ers en gedetacheerden

Ondanks dat de economie hapert, blijven uurtarieven en lonen stijgen. Vast personeel krijgt er gemiddeld iets meer geld bij dan zzp’ers en gedetacheerden.

Uurtarieven van zzp’ers en gedetacheerden zijn in 2023 gemiddeld minder hard gestegen dan de cao-lonen. Tarieven van flexibel werkenden stegen gemiddeld 4,3%, terwijl vast personeel er in 2023 gemiddeld 6% bij kreeg. Dat blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van van arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group en HR-techdienstverlener HeadFirst Group.

Tarieven blijven stijgen

Het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden ligt momenteel op €95,80. HeadFirst en Intelligence Group verwachten in 2024 een gemiddelde tariefstijging van 1 tot 2%.

De afgelopen jaren zijn de uurtarieven van flexibel werkenden continu gestegen, in 2022 en 2023 zelf meer dan 4%. Volgens directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group is het onwaarschijnlijk dat die sterke stijging doorzet in 2024. Dat komt door de haperende economie, de dalende inflatie en het feit dat er steeds meer zzp’ers en gedetacheerden bij komen.

Vraag blijft ‘extreem hoog’

De krapte op de arbeidsmarkt houdt in elk geval aan, zegt Waasdorp. “Na 9 maanden economische krimp was er in het vierde kwartaal van 2023 een kleine opleving van 0,3% groei. Maar de vraag naar personeel blijft extreem hoog.”

Zowel vast als flexibel personeel wordt vaak benaderd. Mensen in loondienst worden zo’n 9 keer per jaar benaderd, zzp’ers nog veel vaker. Zij krijgen gemiddeld 18 keer per jaar een aanvraag.

Aanhoudende behoefte aan flex

CEO Marion van Happen van HeadFirst Group: “Deze cijfers tonen de aanhoudende vraag naar flexibele arbeid en de groeiende belangstelling voor het zzp-schap binnen de arbeidsmarkt. Het is onmiskenbaar dat hoogopgeleide professionals een onschatbare bijdrage leveren aan Nederland, met een maatschappelijke en economische waarde van circa 4,4 miljard euro per jaar.”

Daarom is het ook zo belangrijk voor zzp’ers om zichzelf goed te presenteren, benadrukt ze. “En voor opdrachtgevers is het verstandig om effectieve strategieën te ontwikkelen om vast en flexibel talent aan te trekken en te behouden. Het is en blijft een competitieve arbeidsmarkt.”

Meer inzichten in de tariefontwikkelingen van professionals over 2023 en in 2024? Download de nieuwste Talent Monitor.