"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Steeds minder vacatures vragen om werkervaring

Steeds meer vacatures hebben geen werkervaring als vereiste. Deze stijging wordt deels toegeschreven aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, waarbij werkgevers innovatieve manieren zoeken om hun vacatures te vullen.

Vacatures vragen steeds minder vaak om werkervaring. In plaats daarvan worden vaardigheden en interesses als belangrijkere criteria beschouwd. Dat blijkt uit data van Nationale Vacaturebank. Het gaat hier om ruim 1800 openstaande vacatures waar geen werkervaring voor nodig is.

Meeste banen in techniek en onderwijs

Binnen de sector techniek zijn veruit de meeste vacatures zonder werkervaring beschikbaar. Het gaat hier om ruim een kwart van het totale aanbod. Voorbeelden van vacatures zijn operators, engineers en monteurs.

Op plaats twee staat de sector logistiek, goed voor bijna 16 procent van de openstaande vacatures. Binnen de top 5 valt onderwijs op. Met een kleine 200 openstaande vacatures zonder werkervaring goed voor ruim 10 procent. Een verklaring is de aanhoudende krapte binnen de sector.

Top 5 sectoren openstaande vacatures zonder werkervaring:
1. Techniek 26%
2. Logistiek 15,7%
3. Klantenservice 12,2%
4. Onderwijs 10,6%
5. Administratie 8,3%

Vaardigheden of kennis belangrijker

Werkervaring gold lang als belangrijke voorwaarde bij een vacature. Maar er is dus een omslag gaande.

Suzanne van Malsen van Nationale Vacaturebank legt uit waar de trend vandaan komt: ‘’Bedrijven kiezen hiervoor, omdat ze op die manier een grotere groep mensen aanspreken. Vaak zijn deze mensen extra gemotiveerd om aan de slag te gaan en bedrijven bieden ze, ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt, graag deze kans. Zo kan je als je talent ziet, toch direct in actie komen en iemand binnenhalen.’’

Meer vacatures zonder werkervaring dan een jaar eerder

Hoewel deze trend niet helemaal nieuw is, ziet Nationale Vacaturebank over het afgelopen jaar een stijging. Waren er in januari 2023 iets meer dan 1 procent openstaande vacatures zonder werkervaring, daar bedraagt dat een jaar later ruim 10 procent.

“Een directe aanleiding is de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt,’’ zegt Van Malsen. ‘’Daarom worden werkgevers creatiever om de gaten op te vullen. Je ziet dat werkgevers kiezen voor leren op de werkvloer. Zo kan het zijn dat iemand in eerste instantie niet over de juiste vakkennis beschikt. Maar door een kwalitatief traject en goede begeleiding leer je tijdens het werk de benodigde vaardigheden.’’

Bas van de Haterd, expert op het gebied van de arbeidsmarkt, vindt de vermindering in vraag naar werkervaring bij vacatures over het algemeen positief. ‘’Ik denk dat je je voor veel functies kunt afvragen of vooraf gestelde eisen wel nut hebben. Met name aan de onderkant van de markt zie je dat open-hiring een bevorderlijk effect heeft. Daarnaast biedt het in de breedte kansen voor alle werkzoekenden.’’