"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Meer dan kwart werkgevers vindt hoger salarisaanbod onvermijdelijk bij vertrekkend talent

Tegenvoorstellen worden steeds vaker gebruikt om vertrekkend personeel te behouden. Tegelijkertijd groeit de trend van ‘boomerang recruitment’, waarbij voormalige werknemers terugkeren naar hun vorige werkgever.

Met een voortdurende krapte op de arbeidsmarkt bevinden werkgevers zichzelf in een lastige positie als het gaat om het aantrekken en behouden van talent.

Recent onderzoek van Robert Half benadrukt de rol van competitieve salarissen, waarbij tegenvoorstellen een steeds gebruikelijker middel worden om vertrekkend personeel te behouden. Tegelijkertijd groeit ook de trend van ‘boomerang recruitment’, waar voormalige werknemers terugkeren naar hun vorige werkgever.

Tegenvoorstel

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de werkgevers (28%) zich gedwongen voelt om een tegenvoorstel te doen aan een werknemer die op het punt staat om te vertrekken. Voor veel bedrijven is dit een noodzakelijke strategie om talent aan boord te houden te midden van het personeelstekort. Tegenvoorstellen worden steeds vaker gebruikt als startpunt voor nieuwe salarisonderhandelingen, wat kan leiden tot een verhoogde loondruk en mogelijk impact heeft op de financiële groei en werknemerswaardering.

 

Boomerang recruitment

Naast tegenvoorstellen is ook ‘boomerang recruitment’ in opkomst, waarbij bijna vier op de tien werkgevers (36%) een stijging in het aantal terugkerende voormalige werknemers ziet. Deze strategie biedt voordelen zoals een bekendheid met de bedrijfscultuur en werkinhoudelijke processen, en een verhoogde motivatie bij werknemers die terugkeren.