"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

5 Redenen waarom visuele contracten een goed idee zijn

Volgens Bastiaan van Rossum, arbeidsjurist en aanbieder van visuele contracten zijn lange, saaie en onbegrijpelijke juridische documenten niet meer van deze tijd. Hij geeft vijf redenen waarom visuele contracten bijdragen aan een goed HR-beleid. En niet onbelangrijk, de kans dat ze ook echt worden gelezen is groter. 

  1. Visuele instellingNaast het feit dat visuele aspecten gewoon leuk zijn, heeft het ook echt meerwaarde. Onderzoek toont aan dat mensen in acht seconden beoordelen of zij content interessant genoeg vinden om verder te lezen. Daarom is de inzet van visuele content zo belangrijk, want mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld.
  2. Helder en begrijpelijk voor iedereenHet doel van een arbeidsovereenkomst en/of personeelshandboek is dat je afspraken met elkaar maakt. Wel zo handig als zoveel mogelijk mensen die afspraken dan ook begrijpen, zodat ze kunnen worden nagekomen. Visuele contracten zijn ook voor diversiteit en inclusie van belang. Mensen met bijvoorbeeld dyslexie of medewerkers voor wie Nederlands niet de eerste taal is begrijpen een door beeld bepaalde boodschap gemakkelijk dan een lap taaie tekst.
  3. BindingJuist in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt moet je het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor (potentiële) nieuwe werknemers (en vergeet ook je huidige werknemers niet) om voor jouw bedrijf te (blijven) kiezen. In een visueel contract, zeker in een personeelshandboek, kun je de bedrijfscultuur ook in beeld tot uiting brengen. Een goede start is immers het halve werk.
  4. Toegankelijkheid en tijdbesparingOf je het contract nu moet doorlezen of opmaken, een compacte versie met aantrekkelijk beeld leest gewoon veel prettiger. En komt ook minder ‘hard’ en ‘strikt’ over.
  5. Juridische kwaliteitDenk je dat een visueel contract inboet op juridische kwaliteit? Dan heb je het mis. Veel zaken die standaard in een arbeidsovereenkomst staan, volgen ook uit de wet of kunnen compacter worden geformuleerd. Bovendien kan het geen kwaad om eens kritisch naar je overeenkomsten te kijken. Moet dat concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd er wel in? Dat soort zaken dus.

Bastiaan van Rossum is arbeidsjurist bij MeesterRecht.nl. Als arbeidsrecht- & zzp-expert ondersteunt en adviseert hij werkgevers en werknemers bij arbeidsrechtelijke vraagstukken. Hij is voorvechter van toegankelijke en begrijpelijke rechtshulp voor iedereen. Ook maakt hij visuele arbeidsovereenkomsten en personeelshandboeken.

Meer weten over visuele contracten? Lees het interview met Van Rossum in Trouw. 

Interesse in een visuele arbeidsovereenkomst of visueel personeelshandboek? Kijk hier of stuur een mail naar info@meesterrecht.nl.

Compagnon helpt mensen en organisaties succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. We bieden complete oplossingen voor recruitment-, employability- en HR-management.