"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Nieuwe huurwet is een feit: Eastwing voorziet meer huisvestingsproblemen voor internationals

De Wet betaalbare huur treedt op 1 juli in werking. Rob den Boer van Eastwing vermoedt dat de wet zijn doel voorbijschiet. Voor internationals zal het vinden van huisvesting er in ieder geval niet makkelijker op worden.

Het is officieel: de Wet betaalbare huur treedt op 1 juli 2024 in werking. De wet is erop gericht het aanbod van woningen in het middensegment te vergroten en het middenhuursegment betaalbaarder te maken. Als de huurprijzen beter aansluiten bij de kwaliteit van de woningen, kunnen mensen met een middeninkomen gemakkelijker betaalbare huurwoningen vinden. Dat is althans de gedachte.

Negatieve effecten

De wet vereist dat verhuurders de huurprijzen aanpassen aan de kwaliteit van de woning, om extreme huurprijzen te voorkomen. Dit kan voor nieuwe huurders aanzienlijke financiële verlichting brengen. Dit zou bovendien moeten bijdragen aan het verminderen van de woningnood. Verhuurders moeten rekening houden met de nieuwe reguleringen, inclusief een herziening van het puntensysteem, en hun huurprijzen hierop afstemmen om hieraan te voldoen.

Hoewel het garanderen van betaalbare huren goed is voor huurders, zijn er ook negatieve effecten. Zo kan het voor verhuurders minder aantrekkelijk worden om te investeren in huurwoningen, wat het aanbod van hoogwaardige woningen beïnvloedt. Sommigen vrezen dat de regulering van huurprijzen juist leidt tot een toename van de woningnood als verhuurders besluiten hun woningen te verkopen. 

Daarbovenop komen er aanpassingen in de box 3-regeling in de inkomstenbelasting. Ook daardoor zullen er zeker private verhuurders en beleggers zijn die eieren voor hun geld kiezen en hun beleggingspanden verkopen. De ambitie om huurwoningen betaalbaar te maken voor een breed publiek blijft staan. Maar de verwachting is dat dit alleen kan worden opgevangen door extra woningen te bouwen.

Huurmarkt voor internationale werknemers

De Wet betaalbare huur heeft betrekking op de huisvesting van de volledige bevolking die in Nederland woont, dus ook de immigranten die vallen onder de kennismigrantenregeling en de 30%- regeling.

Rob den Boer van Eastwing verwacht problemen op de huurmarkt en dus ook voor de internationale werknemers van bedrijven. “Hoewel de 30%-regeling ervoor zorgt dat de internationale werknemer een beter besteedbaar inkomen heeft dan zijn collega’s zonder 30%-regeling, blijft dit een uitdaging. Overall zal de intensiteit op de woningmarkt, door de Wet betaalbare huur, verder toenemen.”

Den Boer verwacht een toename in het aantal verzoeken om hulp bij het vinden van huisvesting. “Daar zit voor ons een kans met onze relocatie-afdeling. Onze relocatie-consultants staan elke dag in contact met tal van makelaars in diverse steden. Hierdoor krijgen we vaker rechtstreeks aanbiedingen zonder tussenkomst van platformen als Funda of Pararius. Internationals worden ontzorgd en hoeven niet dagelijks tal van platformen in de gaten te houden op zoek naar een geschikte woning.”

De verwachting is wel dat de huren in het hogere segment alleen maar zullen stijgen door de grote vraag en het lagere aanbod. Den Boer: “Wij hopen dat de overheid de bouw van nieuwe woningen kan versnellen, want wij zien een uitdaging aan de horizon.”

Eastwing biedt HR- en recruitmentteams één aanspreekpunt voor relocatie-, immigratie- en belastingvraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *