"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Penvrienden over arbeidsproductiviteit: hoe gentlemen agreements en managers de productiviteit juist niet bevorderen

“Ik kan me geen betere aanjager van productiviteit bedenken dan mobiliteit binnen de organisatie of sector”, schrijft Geert-Jan Waasdorp aan penvriendin Rina Joosten-Rabou. Zij heeft een andere mening: “Het is veel interessanter om te begrijpen wat een goede medewerker eigenlijk is.” Maar hoe kom je daar achter?

Hoi Rina,

Het liefst was ik vandaag leeggelopen over dat we alle medewerkers een AI-budget per maand moeten geven dat vrij te besteden is. Maar datgene dat me afgelopen week echt heeft geïnspireerd, was de recruitment manager van een groot technisch bedrijf in Nederland. 

Hij heeft in zijn team een ‘interne mobiliteitsrecruiter’. Iemand die proactief in de organisatie het gesprek met mensen aangaat over hun loopbaanwensen en vervolgstappen. Dit om de muurtjes te doorbreken die managers om hun goede mensen heen bouwen, waardoor verloop naar andere werkgevers eerder wordt aangejaagd dan behoud binnen de eigen organisatie wordt gerealiseerd. 

De resultaten waren fenomenaal, met sterke afname van verloop. En je weet, .. als je je goede mensen aan je weet te (ver)binden, dan groeit je productiviteit met procentpunten. 

In dat kader zijn de ‘gentlemen agreements’ in de zorg buitengewoon zorgwekkend. Ik denk dat misschien wel 80% van alle zorgbedrijven in NL handelt op basis van deze illegale gentlemen agreements waarbij ze geen referral-activiteiten ondernemen of actief bij de ander werven. 

Daarmee onthoud je niet alleen talent carrièremogelijkheden, maar het is ook uitermate betuttelend, zelfs verboden, en het stagneert ook de productiviteit in de zorg. En als er ergens een sector is die met tekorten te maken heeft en waar arbeidsproductiviteit een oplossing is, is het de zorg. 

Maar goed, naast het reduceren van bad hires, kan ik me geen betere aanjager van productiviteit bedenken dan mobiliteit binnen de eigen organisatie of sector. Maar jij waarschijnlijk wel, toch?


Duocolumn Penvrienden over arbeidsproductiviteit

Rina Joosten-Rabou is CEO bij AI HR bedrijf Pera, dat al meer dan tien jaar high performance in organisaties onderzoekt en de patronen vastlegt met behulp van AI. Wat is toch het geheime recept van productieve medewerkers?

Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, is al 25 jaar arbeidsmarktanalist en -kenner. Hij schreef in 2024 dat arbeidsproductiviteit de belangrijkste KPI voor recruiters en recruitmentteams zou moeten zijn. Het is het wapen tegen arbeidsmarktschaarste én voor werkgeluk.

Rina en Geert-Jan verzorgen tweewekelijks een duocolumn over dit onderwerp voor HRMorgen.nl


Ha Geert-Jan, 

Twee woorden in je brief brengen mij in herinnering terug naar de keukentafel thuis bij mijn ouders: ‘gezondheidszorg’ en ‘manager’. Mijn moeder werkte jarenlang in de zorg en manager was een vies woord bij ons thuis. 

Volgens mijn moeder is de taak van een manager niet meer dan controleren wat een zorgexpert heeft uitgevoerd. In haar ogen zijn zorgmedewerkers prima in staat om te bepalen of ze 10 of 20 minuten tijd kunnen besteden om een wond te verzorgen. Nee, het tijdrovende invullen van formulieren om haar tijd en taak te registreren, dat was pas inefficiënt en ging ten koste van de patiënt.

‘Alle managers naar huis’, dat was het devies bij ons thuis aan de tafel. Gaat de moraal van omhoog en de arbeidsproductiviteit ook! Nu noemen ze deze methode van werken zelfsturende teams, maar in die tijd was het gewoon logisch, in elk geval aan onze keukentafel.  

In die zin kun je je afvragen wat van belang is: we kunnen kunstmatige intelligentie inzetten om de taakregistratie (bijvoorbeeld van zorgmedewerkers) te versnellen, maar is die registratie überhaupt wel nodig als we vertrouwen op de expertise van de medewerker? Het is veel interessanter om te begrijpen wat een goede medewerker eigenlijk is. 

In de wereld van engineering spreken we dan over een 10x engineer. Iemand die in dezelfde tijd 10x meer output levert. We weten inmiddels uit wetenschappelijk onderzoek van Aguinis en O’Boyle dat performance in organisaties een power law volgt, dus 20% van de mensen levert 60% van de output. 

Als je managers (“hè bah”) vraagt wat in hun organisatie of teams tot high performance leidt, hebben ze vaak geen idee. En dat is ook niet zo gek, het is vaak ingewikkeld om die patronen te zien of te herkennen. 

Precies dat is waar jouw AI budget voor moet worden ingezet. Dat zien we inmiddels na 10 jaar data-analyse en de inzet van AI binnen bedrijven: 26 tot 94% hogere productiviteit na aanname. Bedrijven die AI inzetten om de patronen van top performance of productiviteit te herkennen, zijn spekkoper. Hoe je dat doet, daar hebben we het volgende keer nog wel over!

Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, is al 25 jaar arbeidsmarktanalist en -kenner. Hij schreef in 2024 dat arbeidsproductiviteit de belangrijkste KPI voor recruiters en recruitmentteams zou moeten zijn. Het is het wapen tegen arbeidsmarktschaarste én voor werkgeluk.Rina Joosten-Rabou is CEO bij AI HR bedrijf Pera, dat al meer dan tien jaar high performance in organisaties onderzoekt en de patronen vastlegt met behulp van AI. Wat is toch het geheime recept van productieve medewerkers?Rina en Geert-Jan verzorgen tweewekelijks een duocolumn over dit onderwerp voor HRMorgen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *